Az Egri Hegyközség Választmánya az Egri Hegyközség területén termelt
Cserszegi fűszeres, Leányka, Muscat ottonel, Rizlingszilváni fajtájú szőlők szüretének kezdeti időpontját
legkorábban 2011. szeptember 1-jében határozza meg.
Tájékoztatjuk a Tisztelt szőlőtermelőket, hogy a 102/2009. FVM rendelet értelmében az Egri Védett Eredetű klasszikus minőségi kategóriához:
Cserszegi fűszeres, Muscat ottonel fajták esetében minimálisan 16Mm°,
Leányka és Rizlingszilváni fajták esetében minimálisan 17Mm° mustcukorfok szükséges.
Az időjárási és növény-egészségügyi helyzetre tekintettel a hegyközségi tag – írásban benyújtott – kérésére helyszíni szemlét követő egyedi szüreti kezdési időpontra indokolt esetben a hegyközség engedélyt adhat.
A szüret kezdési időpontjának meghirdetése megadja a lehetőségét annak, hogy minden szőlőtermelő és felvásárló eldöntse, hogy ettől az időponttól kezdve mikor szüretel.
A meghirdetett szüreti időpont előtti szüret esetén a Hegyszabályzat ellen vétőt pénzbírsággal sújthatjuk és az „egri” termőhelyre utaló termékmegjelöléstől eltilthatjuk.
Eger, 2011. augusztus 30.
Az Egri Hegyközség Választmánya